Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,94 zł
Ksylitol to naturalny słodzik, który stanowi zdrową alternatywę dla cukru. W przeciwieństwie do niego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny.
Kraj pochodzenia: Finlandia
Zrównoważona i zróżnicowana dieta oraz zdrowy styl życia są podstawą zapewnienia prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Szukasz alternatywy dla cukru? Dobrym wyborem może być ksylitol fiński, który jest produktem pochodzenia naturalnego, pozyskiwanym z kory brzozy.
Z chemicznego punktu widzenia ksylitol jest alkoholem cukrowym. W wyglądzie i smaku przypomina tradycyjny cukier z buraków cukrowych. Trzeba jednak wiedzieć, że w odbiorze często uznawany jest za słodszy, ze względu na to, że pobudza więcej receptorów na języku. Wiele osób stawia pytanie: ksylitol czy erytrol? Otóż trzeba wiedzieć, że erytrol pozyskiwany jest z pszenicy lub skrobi kukurydzianej i ma nikły wpływ na organizm, nie ma też substancji odżywczych. Ksylitol ma tę zaletę, że jest bardzo słodki, ale mało kaloryczny. Do tego, jak pokazują badania, może mieć właściwości bakteriobójcze i zapobiegać rozwojowi próchnicy. Ile ksylitolu zamiast cukru można stosować? Oczywiście jak z każdym słodzikiem, tak i z ksylitolem nie należy przesadzać, ale można stosować jego umiarkowane ilości w zbilansowanej diecie. Warto wiedzieć, że ksylitol ma indeks glikemiczny czterokrotnie mniejszy od białego cukru i jest o 40% mniej kaloryczny.
Warto wiedzieć, że ksylitol fiński brzozowy jest produktem, który nie ma sobie równych. Produkcja ksylitolu chińskiego pozyskiwanego z kukurydzy modyfikowanej genetycznie nie pozostaje bez wpływu na środowisko naturalne. Tymczasem produkcja ksylitolu fińskiego jest w pełni ekologiczna. Wiele osób zadaje pytanie: czy ksylitol jest zdrowy? Ze względu na swoje cenne właściwości ksylitol fiński polecany jest dla osób na diecie odchudzającej oraz diabetyków. Nie stwierdzono przeciwwskazań do stosowania ksylitolu w ciąży. Wręcz przeciwnie ten składnik nie podnosi poziomu cukru we krwi, zatem może być stosowany przez kobiety z cukrzycą ciążową, co jest potwierdzone przez Instytut Matki i Dziecka. Z powodzeniem można również stosować ksylitol w diecie dzieci, choćby ze względu na wspomniane zmniejszenie ryzyka próchnicy, ale i niską kaloryczność. Warto zamienić biały cukier na ksylitol fiński brzozowy, przy czym trzeba pamiętać, że organizm musi przyzwyczaić się do jego trawienia, gdyż fermentacja odbywa się dopiero w jelicie grubym.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.